Kodėl mano aplinkiniai renkasi dantų implantavimą?

Savo aplinkoje turiu nemažai žmonių, kuriems teko išbandyti dantų implantavimą. Jų amžius ir priežastys, dėl kurių jie neteko savo natūralių dantų – skirtingos, tačiau dantų implantai jiems visiems atrodė geriausia išeitis norint turėti gražią ir sveiką šypseną.

Žmogui atliekamas implantavimasVienas mano draugų keleto dantų neteko per muštynes. Einantį vėlai vakare namo jį apiplėšė ir sumušė kažkokia gauja. Nors kiti sužeidimai sugijo greitai, prarastų priekinių dantų taip greitai atstatyti nepavyko. Paprastai tokiais atvejais pakanka paprasto protezo ar estetinio plombavimo, tačiau netaisyklingai nuskilus draugo dantims, buvo pažeistos jų šaknys. O tokiu atveju, kaip sakė gydytojai, gali padėti tik dantų implantavimas, kurio metu prarastos natūralios dantų šaknys pakeičiamos implantais. Implantams prigijus žandikaulyje, ant jų pritvirtinamos dantų karūnėlės.

Mano draugas dantis implantavosi Kaune, tačiau, kiek žinau, tokia paslauga teikiama ir kituose miestuose. Vienoje iš Kauno odontologijos klinikų dantų implantavimas buvo atliktas ir mano mamai. Jai dantys trupėti pradėjo pagimdžius mano brolį, o vėliau dantų būklė dar labiau pablogėjo. Nors labiausiai buvo pažeisti krūminiai dantys, kurių beveik nesimatė, dantų implantavimą mamai rekomendavo jos odontologė. Ji patarė nelaukti senatvės ir dantų implantavimą atlikti kiek galima anksčiau, kad mamai nekiltų burnos higienos ir sveikatos problemų.

Pasirodo, buvusių dantų vietoje atsiradę tušti tarpai ne tik neestetiškai atrodo, bet ir yra pavojingi žmogaus sveikatai. Juose lengviau veisiasi bakterijos ir atsiranda įvairios infekcijos, kaupiasi maisto likučiai, kurie pradeda gesti ir skleidžia nemalonų kvapą. Netinkamai išvalytos apnašos ilgainiui tampa dantų akmenimis. Blogai sukramtytas maistas trikdo skrandžio veiklą. Todėl mama nusprendė nerizikuoti savo sveikata ir atlikti dantų implantavimą.

Dantų implantus nešioja ir mano senelis (močiutė kol kas įsitikinusi, kad išimami dantų protezai yra šimtąkart geriau). Kai bėgant metams senelis pradėjo netekti vis daugiau dantų, jis nusprendė nelaukti, kol liks visiškai be jų, ir visus abiejų žandikaulių dantis implantavo ant vos aštuonių implantų. Aš neįsivaizduoju, kaip mano močiutė gali rinktis nepatogius ir nestabilius dantų protezus, kai kasdien mato, kaip senelis džiaugiasi implantais.

Man pačiai atrodo, kad dantų implantavimas yra geriausias būdas atstatyti prarastus dantis. Visų pirma, juos taip pat lengva prižiūrėti, kaip ir „tikruosius“ – nereikia pirkti jokių protezų klijų ar papildomų dantų valymo priemonių. Be to, ant implantų protezuoti dantys atrodo labai natūraliai – kur kas natūraliau nei išimami protezai. Galiausiai, dantų implantai yra labai tvirti, pagaminti iš titano ar kitų stiprių medžiagų, todėl, kaip teko girdėti, kai kuriems žmonėms jie tarnauja net visą gyvenimą.