Praradote dantį? Nepalikite to likimo valiai!

danties-praradimasKiekvienas iš mūsų – ar būtume senyvo amžiaus žmogus, ar neseniai sunkia liga persirgęs ligonis, ar kūdikio besilaukianti moteris, ar netyčia į gatvės muštynes įsivėlęs paauglys – galime susidurti su nemalonia situacija, kai netenkama danties. Praradus dantį ar jo dalį, nereiktų numoti į tai ranka. Patartina iškritusius dantis keisti dantų implantais (ir to neatidėlioti senatvei), nes pažeistas dantis, ypač jo šaknis, gali atnešti aibes nemalonumų.

Žinoma, netekus danties pirmiausia pastebimas estetinis šalutinis poveikis: šypsena, kai trūksta danties, ypač priekinio, tampa kur kas mažiau patraukli. Jeigu iškrenta krūminis ar kitas žandikaulio gale esantis dantis, žmogus pradeda maistą kramtyti tik ta puse, kurioje yra visi dantys, o taip ilgainiui išsikraipo žandikaulis, kadangi dirba tik viena jo dalis. Šitaip vienas prarastas dantis gali iškreipti visą žmogaus veidą: jis gali pradėti atrodyti griežtesnis, taigi ir mažiau patrauklus.

Vieno danties netekimas gali turėti įtakos bendrai visų dantų sveikatos būklei. Visų pirma, likę dantys dėl atsiradusios papildomos erdvės gali pradėti keisti savo augimo kryptį, išsikraipyti, pradėti judėti, o aplink iškritusį dantį esančios dantenos – kraujuoti. Iškritus dančiui, kiti dantys gali tapti jautrūs dėl dantenų ir žandikaulio kaulo audinio pokyčių, kurie pradeda vykti netekus danties.

Iškritęs dantis sukelia daug nepatogumų kasdieniniame gyvenime. Valgant į po iškritusio danties likusį tarpą „lenda“ maistas. Viešoje vietoje žmogus, praradęs dantį, vengia šypsotis, dėl to sumenkėja jo pasitikėjimas savimi. Tarpas tarp dantų nuolat „kliūva“, į jį lenda liežuvis, norisi jį krapštyti.

Dantų implantavimas ir protezavimas, išsprendžia visas anksčiau įvardintas problemas. Netekus danties nebūtina laukti, kol pažeista burnos vieta sugis. Reiktų iš karto kreiptis į specialistą, kuris pritaikys momentinę dantų implantų įsodinimo metodiką. Šis metodas leis džiaugtis prarastą dantį puikiai maskuojančiu pakaitalu jau po pirmosios procedūros. Vėliau, dantų implantui, ant kurio tvirtinamas dirbtinis laikinasis dantis, sugijus, šypsena atrodys „kaip nauja“ uždėjus jau nuolatinį dantį.

Dantų implantai pasitarnaus ne tik praradus vieną dantį, bet ir keletą jų ar net visą jų eilę. Kiekvieną tikrą dantį galima pakeisti protezuotu dantimi, kurį sudaro dantų implantas (į kaulą, atlikus nejautrą, įsukamas varžtas), protezavimo atrama ir galiausiai pats danties protezas (dirbtinis dantis).

Sprendimą atlikti dantų implantavimą stabdo daugybė mitų ir įsitikinimų. Kai kurie mano, kad implantavimas yra labai skausminga procedūra, kiti jį laiko labai sudėtingu ir užimančiu pernelyg daug laiko procesu, trečius baugina dantų implantų kaina. Visgi reiktų įvertinti visas rizikas, kurios kyla jūsų šypsenai ir sveikatai, jeigu iškritus dančiui nieko nedarysite, ir teigiamą efektą, kurį, padedami profesionalaus gydytojo odontologijos klinikoje ir dantų implantų, galite pasiekti.